Çikolata Krizleri Nedenleri

 Siz de mi çikolata krizi yaşıyorsunuz? Her an çikolata mı yemek istiyorsunuz? Çikolata krizinin nedenleri ve daha fazlası yazımızın devamında…

Günümüzde en popüler krizlerden birisi de çikolata krizidir. Gerek vücudun kendi ihtiyacı olduğundan dolayı gerekse psikolojik olarak her gün çikolata tüketmek isteyebiliriz. Bu durum sağlığınız için oldukça risklidir. Zira sürekli çikolata tüketimi en basitinden beslenme düzeninizi bozduğundan dolayı sağlıklı besin tüketimi yapmanıza engel olmaktadır.

Çikolata Krizi Nedir?

 Birçok kişi  “Çikolata krizi var mıdır?” sorusunun cevabını merek etmektedir. Tam anlamıyla söylemek gerekirse çikolata krizi; kişide meydana gelen çikolata yeme isteğine bağlı bir kriz türüdür. Bağımlılık yapan diğer maddeler gibi beynimizin bazı noktalarını etkileyerek bir bağımlılık oluşturur. Çikolata yerken beynimizde nörotransmitter salgılanır ve daha sonra bizim “çikolata krizi” olarak adlandırdığım durum meydana gelir. Özellikle kan şekeri düştüğünde vücudun enerjiye ihtiyacı olur ve çikolataya karşı konulamaz bir hale gelinir.

Çikolata Krizinin Nedenleri

 Bazı durumlarda sürekli çikolata yemek istenilir ve yenildiğinde insana mutluluk verir. Siz her ne kadar çikolata tüketmek istemeseniz de vücudunuz çikolataya ihtiyaç duyabilir. Bu durumlarda çikolata krizi yaşanır. Peki, çikolata krizinin nedenleri nelerdir? İşte çikolata krizinin nedenlerinden bazıları;

1-) Kan şekerinin düşmesi (Hipoglisemi)

2-) Çikolata yenildiğinde dopamin salgılanması

3-) Psikolojik sorunlar

1-) Kan Şekerinin Düşmesi (Hipoglisemi)

 Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.

2-) Çikolata Yenildiğinde Dopamin Salgılanması

 Bağımlılık oluşturmada önemli etken olan dopamin, haz veren yiyeceklerin yenilmesi ve heyecan veren aktivitelerin yapılması sonucunda üretilir. Beyinde reseptörleri aktive eden bir nörotransmittir. Bir süre sonra bağımlılık oluşumuna neden olur

3-) Psikolojik Sorunlar

  Çikolata bağımlılığının diğer nedenleri ise psikolojik bozukluk ve hormonel bozukluktur. Çikolata yediğinizde daha mutlu olacağınıza kendinizi inandırmanız durumunda gün geçtikçe psikolojik olarak çikolataya bağımlı hale gelebilirsiniz.

Çikolata Krizini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

 Eğer yaşadığınız çikolata krizi kan şekeri düşmesine bağlı ise kan şekerinizin düşme nedenini tespit ederek ona göre çözüm aramalısınız. Temel nedenlerden biri ise düzensiz beslenme alışkanlığıdır. Bu durumda beslenme düzeninizi değiştirmeli ve yediğiniz besinlere dikkat ederek karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden uzak durmalısınız.

 Bir diğer neden ise dengesiz egzersiz yapımıdır. Bu durumda ise gereğinden fazla egzersiz yaparak vücuda yük bindirmeden düzenli belirli aralıklarda egzersiz yapmalısınız. Fakat kan şekeri düşmesi (Hipoglisemi) sürekli yaşadığınız bir problem ise yetkili bir uzmana başvurmanızı öneririz.

 Eğer sorununuzun psikolojik olduğunu düşünüyorsanız alanında uzman kişilere başvurmanız gerekmektedir.

 Bu yazımızda çikolata krizinin ne olduğunu, nasıl meydana geldiğini ve bunun nasıl önüne geçebildiğinizi anlatmaya çalıştık. Umarız yazımızı beğenmişsinizdir, bu tarz yazıların devamı için bizi takipte kalın!

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *